blikarbejde blikkenslager håndværker tagarbejde

Zink er blikarbejde

Zink er et glansfuldt blåhvidt metal og forholdsvis bestandigt i ren atmosfærisk luft, da det med luftens ilt danner et beskyttende lag af zinkoxid og får dermed sin kendte matte overflade. Zink er livsnødvendigt for levende organismer, og så er det verdens fjerdemest anvendte metal.

Grundstoffet Zn

Zink er grundstof nummer 30 i 12. gruppe af det periodiske system og bærer atomtegnet Zn. Man finder Zink i flere områder i verden, herunder blandt andet Kina og Australien.
Flere store miner er de senere år lukket, hvilket har medført, at der forbruges mere, end der produceres og der tæres derfor på lagerbeholdningerne. Prisen kan forventes at stagnere frem mod 2025, mens produktionen forventes at stige; særligt kan der blive øget efterspørgsel på zink, hvis zink-luft-batterier vinder frem inden for den fremtidige batteriteknologi.

Genbrug er vigtigt

Heldigvis er der stadig tryk på genbrug og især blikkenslagere er gode til at genbruge deres materialer hos skrothandleren. Prisen på blandt andet Zink kan variere rigtig meget, men lige for tiden har den været ret stabil og ligger på omkring de 10 kroner pr. kilo.

Når blikkenslageren laver inddækninger, vil der ud fra en plade, altid gå en smule til spild. Det spild sammen med de materialer han fjerner og udskifter, ryger typisk ned til skrothandleren som betaler en sjat penge for at tage imod det. Når forbruget er større end produktionen, er dette et meget vigtigt led i blikkenslagerens arbejde. Netop derfor er det vigtigt, at når du som kunde har bestilt en blikkenslager til at udføre noget blikarbejde, at du lader håndværker virksomheden tage skraldet med retur.

Historien

Zink har været kendt siden oldtiden, men kun i form af messing, som er en legering af zink og kobber. Det er svært at fremstille rent, da det fremstilles ud fra zinkoxid. Ved opvarmning fordamper zink og ilten næsten samtidig, og zinket danner straks ny zinkoxid med luftens ilt. Derfor har det først været muligt at fremstille rent i nyere tid, hvor det kan fremstilles i lukkede iltfri beholdere.

Zinkoxid bruges til mange forskellige formål, herunder hvidt pigment i maling, i kosmetik, cremer og plastik. Hvid zinkoxid bruges også i bildæk til at bortlede varmen, så dækkene ikke eksploderer.

Blikarbejde med zink

Zink bruges også af blikkenslageren til at udføre blikarbejde i forskellige former, herunder tagrender, taginddækninger, skotrender og nedløb. Zink benyttes også i væsentlig grad af flere andre håndværkere, eksempelvis laves der tit spande, baljer og urtepotter i Zink. Møbelindretning som lysestager, interiør og legetøj. Der laves også medaljer i metallet Zink samt nogle typer batterier og det bruges også i det maritime miljø.

Materialet bruges ofte sammen med jern for at beskytte jernet mod rust. Dette kaldes galvanisering og foregår ved elektrolyse eller ved at dyppe jerngenstanden i flydende zink. Dette ses ofte ved håndværkerens materialer, hvor fittings blandt andet kan være galvaniseret.

Håndværkeren og zink

Zink laves også i hele store plader, for at gøre det lettere for blikkenslageren at lave f.eks blikarbejde som inddækninger, skotrender og tagrender. Sidstnævnte er både noget, der kan købes færdige i hele meter og blikkenslageren kan også bukke dem selv. Typisk ude hos grosisten, er det ikke sikkert at man lige kan få den helt rigtige størrelse eller vinkel på tagrenden og derfor ser man tit en blikkenslager have en bukkebænk inde bag i sin håndværker bil.
De bruger også et hav af forskellige sakse og save og sidst men absolut ikke mindst, bruger de op til flere loddekolber. Hver enkelt maskine har sin plads til hver enkelt opgave, således slutresultatet bliver så fint som muligt.

Selvom det mange gange udføres oppe i højderne, hvor kun fuglene kan se detaljerne – så er det stadig vigtigt for blikkenslageren at udføre sit arbejde til perfektion. Endnu vigtigere er det, hvis han udfører en inddækning, at den sidder rigtigt og er tæt. Selvfølgelig vil der komme vand under en inddækning og derfor er det også vigtigt, at tagkonstruktionen er lavet rigtigt og at membranerne er lagt rigtigt. Her skal vi tage fat i tømrerne som har gang i tagets indvendige side, men det er en helt anden snak end om materialet Zink.

Sikkerhed i blikarbejde

Zink plader skal man håndtere med forsiktighed, idet pladerne godt kan være meget skarpe og blikkenslagerens afklip er små spidse stykker som man, hvis man ikke passer på, hurtigt kan få ind i huden og hvis det får lov at sidde for længe – kan det virkelig blive betændt og ret så irriterende. Det er desværre også set, at en håndværker der simpelthen ikke var forsigtig nok – fik skåret begge sine hænder op af pladen, fordi han forsøgte at gribe den uden at have de rigtige handsker på. Pladerne er ligesom knive og bør også håndtere efter de korrekte anvisninger, derfor anbefaler Dansk Tekniq jo heller ikke, at private personer arbejder med materialet. Hvis vi taler om lodning af materialet, så udvikler det også meget farlige dampe – så man skal virkelig vide hvad man står og laver. Det ved en håndværker som er uddannet indenfor blikkenslager arbejdet og som dagligt håndterer blikarbejde, zink og andre former for materialer til bla. tagarbejde.